Search
  • vaniliapappszabo

Bekuckózós


Az ősz meg a tél a legtöbb könyvmoly kedvenc évszaka. A kulcs: a bekuckózás! Ilyenkor korán sötétedik, meg lehet gyújtani egy gyertyát vagy fényfüzért, főzni egy teát és bekucorodni a puha takaró alá egy jó könyvvel anélkül, hogy bárki kérdőre vonná az alany elmeállapotát az időjárásra vagy egyéb szociális elfoglaltságokra hivatkozva.

Tapasztalataim alapján kétféle olvasó létezik: az első, aki ilyenkor komolyabb olvasmányokra vágyik, a másik pedig, aki könnyedebbre, szórakoztatóra, ami kihozza az őszi fáradtságból és megmozgatja a fantáziáját. Tulajdonképpen harmadik is létezik, talán ilyen vagyok én is: a kettőnek a keveréke.

Az ősz elég sok téma feldolgozására megfelelő időszak, idén mégis megváltoztak kicsit a viszonyok. Úgy érzem, én is inkább azok felé a témák felé kacsintgatok, melyek közel állnak hozzám, és elvisznek valahova. Ez lehet egy képzeletbeli hely, vagy valós, csak legyen lehetőségem kicsit kiszakadni a mostani valóságból.

A következő könyvek a kedvenceim egy jó őszi bekuckózáshoz:

Ernest Hemingway: Vándorünnep Fekete István: Hajnal Badányban Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei Emily Brontë: Üvöltő szelek F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby Kondor Vilmos: Budapest noir Peter Mayle: Provence trilógia Schäffer Erzsébet: Történetek útközben

Nicholas Barreau: Párizs mindig jó ötlet


Már ebben a bejegyzésben is észrevehető, hogy az "utazós könyvek" magasan vannak a toplistámon. Nem volt tudatos, hogy én is ebben a műfajban alkotok a legszívesebben. Az összefüggéseket csak később fedeztem fel, ma viszont már tudatosan olvasok egy-egy ilyen könyvet és gyűjtöm a tanulságokat. Erről egy következő bejegyzésben fogok írni, addig azonban bátran ajánlom ezeket a könyveket, hogy az utolsó őszi hónapot megszínesítsék és elvigyenek olyan tájakra, ahová a jelenlegi helyzetben nem juthatunk el.

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Memoir